SOCCER analiza Rumunije: Kada nema mačke, miševi kolo vode

Šta je zajedničko za grčku i rumunsku ligu? Dominacija Olimpijakosa i Steaue prekinuta je u godinama kada su njihove glavešine završile u zatvoru. Pred Evangelosom Marinakisom i Điđijem Bekalijem svi su se povijali, a najviše čelnici saveza i sudije. U takvom odnosu snaga, ostalim klubovima ostalo je samo da kukaju (izraženije u Grčkoj). A onda je klupko počelo da se odmotava.

Pretnje, ucene, podmićivanja... Sve je dovelo do dominacije pomenutih klubova. Kada je krenula hajka, koja je za posledicu imala hapšenje i sprovođenje u zatvor, ćurak se okrenuo. Svetlo dana ugledali su AEK i PAOK, dok je Panatinaikos ostao u zapećku zbog unutrašnjih problema. Kod istočnih komšija, mnogima je svanulo.

U rumunskom, ali i evropskom fudbalu, Steaua je bila pojam. Kako i ne bi kad je prvi klub iz Istočne Evrope koji je osvojio Kupa šampiona 1986. godine pobedom nad Barslonom, doduše na penale, ali u Sevilji na tlu Španije. Na domaćem planu nije se postavljalo pitanje dominacije pošto je, uz sve, iza njih bila i vojska poznatog režima diktatora Nikolajea Čaušeskua.

Nije mogao da im parira čak ni Dinamo, koji je bio pod okriljem policije. Steaua (zvezda) je 2017. izgubila sudski proces (zbog navodnog nelegalnog korišćenja imena koje je pripadalo vojsci) sa Ministarstvom odbrane Rumunije pa je morala da promeni ime u FCSB.

Tada je kontroverzni vlasnik nestale Steaue Điđi Bekali poručio da, bez obzira na promenu imena u FCSB, rumunski velikan ostaje isti klub.

- Sedam miliona sudija, Papa u Rimu, NATO snage, svi mogu da nam zabrane da se zovemo Steaua, ali ne mogu promeniti činjenicu da je to isti klub. Svi koji žele, mogu nastaviti da nas zovu Steaua, ali je zvanično ime FCSB – rekao je Bekali.

Steaua je ime koje je koristila rumunska vojska koja je kasnije tražila novčanu naknadu za korišćenje istoimenog kluba od 2004. godine.
Svojeglavi i u svašta umešani Bekali pristao je na promenu kako bi sprečio dalje sporove i napade od strane vojske, koja insistira da ime Steaua pripada njima i da ko želi da ga koristi, mora da plati.

Bilo kako bilo, u rumunskom fudbalu i te kako se osetila privatizacija, ali i tranzicija. Privatni kapital je umarširao u klubove i desila su se velika iznenađenja. Tako su do krune došli timovi koji jedva bitišu (Unirea Urzićeni i Ocleul Galaci), ali i Astra Đurđu koja je i dalje superligaš. Međutim, to je klub koji je osnovan u Ploeštiju, ali je ga je tada moćni Petrolul proterao u obližnju Đurđu, što mu se obilo o glavu. Astra je postala šampion, a Petrolul drugoligaš!

Zanimljivo je da Dinamo ne može ni da primiriše vrhu od 2007. (?!), ali se zato pojavio opasni Kluž.

Posle završetka Prvog svetskog rata i raspada Austrougarske, Rumuni su podigli ustanak i tražili priključenje Transilvanije Rumuniji, što je postignuto Trijanonskim sporazumom. Nakon priključenja Rumuniji, sprovedena je rumunizacija, pa su se mnogi Mađari i Nemci iselili, a naselili su se novi Rumuni. Za vreme Drugog svetskog rata, kratko se vratila mađarska vlast. Tokom komunističke vladavine, u Rumuniji dolazi do nagle industrijalizacije. 1974. je imenu grada Kluž dodato ime starog rimskog grada Napoka da se naglasi kontinuitet Rumuna koji se smatraju naslednicima Rimljana.

Njihova prva titula donela je bezbroj nacionalnih problema. Naime, Kluž je iz dela gde dominira mađarsko stanovnišvo. Gazda Arpar Paškanji je bio iz tog okruženja pa Rumunima baš i nije prijalo da CFR (Caile Ferate Romane – rumunska železnica) Kluž dosegne tron.

Ispostavilo se da je to bio početak uspona, koji je Steaua prekinula het-trikom, ali se kruna ponovo vratila u Transilvaniju.

U čitavu priču uključila se još jedna ekipa, i to iz najpoznatijeg letovališta na Crnom moru – Vitorul. Iako je Farul (nekada ga je trenirao Moca Vukotić) uvek bio dominantan u Konstanci, istorijski preokret doneo je najbolji rumunski fudbaler svih vremena – George Hadži. Vratio se u domovinu (rođen je u selu pored Konstance) i u rodnom kraju, pre deset godina, osnovao Vitorul iako je karijeru počeo u Farulu. Želeo je startnu samostalnost, a od škole fudbala razvio se klub koji je pre tri godine postao šampion!

Hadži je do titule došao zahvaljujući produktima svoje škole fudbala (sin je najbolji izdanak), dakle – bez velikih ulaganja. Sportski direktor je još jedno slavno ime – George Popesku.

I ove sezone u vrhu su Kluž, koga ne opterećuju (dobre) igre u Evropi i Vitorul. Umešala se i nekada odlična Univerzitatea iz Krajove, a uvek je pristutna Steaua.

Jasno je da će se voditi velika borba jer verni pratioci ne žele da Kluž osvoji treću uzastopnu titulu.

Srbi

Srpski defanzivci Bogdan Planić i Marko Momčilović godinama su veliki oslonac Steaue. Čajetinac Planić igra dobro u kontinuitetu i uskoro bi mogao da se preseli u Zapadnu Evropu ili Tursku. Makedonac Stefan Aškovski, bivši igrač Partizana, odličan je u ekipi Botošanija. Ove sezone već je postigao tri gola. Posle uspešne karijere u Turskoj, bivši napadač Rada Slavko Perović postao je član Dinama. Na početku je bilo problema jer nije dobio lekarsku dozvolu, ali čim se pojavio na terenu, upisao se u listu strelaca u pobedi 3:2 nad Vitorulom.

Titule

FSSB   26

Dinamo   18

Venus   8

UTA   6

Činezul   6

Kluž   5

Uni Krajova   4

Petrolu   4

Ripensija   4

Rapid B.   3

Arđeš   2

 

(Piše: Miloš Topalović; Foto: Beta/AP//Vadim Ghirda, Simion Sebastian Tataru)


<

Top ponuda mečeva

Vreme Domaćin Gost
Sreda
18:00
RB Leipzig
Hoffenheim
Sreda
18:00
Fiorentina
Torino
Sreda
19:00
Nantes
Marseille
Sreda
20:00
Maritimo
Porto
Sreda
20:45
Mainz
Bayern M.