Mitrović ruši Norvežane: Juri jubilej, a može i još koji

U Beogradu su Šveđani upoznali zver iz Smedereva, razgoropađenu nakon početnog vođstva rivala. Taj prst u oko kažnjen je het-trikom Aleksandra Mitrovića, a zatim i jednim od najlepših golova Saše Lukića. Slovenci su nešto pre toga savladali Norvešku 2:1. Nije to ništa uticalo pred meč u utorak (20.45). Moramo da pobedimo Norvežane u njihovoj kući da bismo bili prvi. Upravo nas je selekcija Stolea Solbakena jedina u poslednjih devet utakmica i dobila u Beogradu.

Ono što nas boli je da smo ostali za ovaj meč bez Sergeja Milinković-Savića. Žuti karton na meču protiv Šveđana bio je kapric očajnog bugarskog sudije, koji se pogubio u meču gde su Mitrovića i Dušana Vlahovića Šveđani tukli, a on, uglavnom, svirao kontrafaulove?! Sada će već suditi arbitar sa autoritetom i imenom i prezimenom iza kog stoji ugled. Reč je o Španacu Antoniu Lahozu. Od njega ne očekujemo ništa manje nego pravedno suđenje.

Dobra vest je što je u avion za Oslo, u nedelju veče, ušao i Aleksandar Mitrović. Najefikasniji srpski napadač u istoriji naše reprezentacije, momak koji je pretekao i legendarnog Stjepana Bobeka, morao je da izađe van igre zbog povrede. Led na nozi nas je zamrzao sve, no na kraju je Mitar stisnuo zube i otputovao sa ekipom. Nemanja Gudelj i Uroš Račić su van kombinacije za ovaj duel.

Ohrabruju i reči Dragana Stojkovića Piksija. Selektor je fino uvideo da je samopouzdanje palo kod Dušana Vlahovića, pre svega zbog igara u Juventusu, pa nije štedeo komplimente na njegov račun posle beogradskog duela sa Šveđanima. Uostalom, i Solbaken se pribojava najskupljeg srpskog fudbalera.

- Uspeli smo da ih zaustavimo kada smo se poslednji put sastali. Naravno, tada Vlahović nije bio u sastavu, ali jesu Mitrović i Tadić. Moraćemo da budemo taktički savršeni da bismo ostvarili cilj – kazao je Solbaken, koji trpi određene kritike zbog golmana Erjana Nijlanda.

- Dugo je on branio dobro. Nisam zabrinut iako se slažem da je kod drugog gola Slovenaca morao bolje. Imam vremena do utorka da odlučim da li će na gol on, Andre Hansen ili Sten Gritebust.

Ko god bude, neće mu biti lako. Uostalom, neće ni našem Vanji Milinković-Saviću. Čeka ga na drugoj strani najpotentniji fudbaler Premijer lige – Erling Holand. Norvežanin je i prvi strelac Lige nacija sa 12 golova, dok je Mitrović na 11. Samo je bitna razlika da su 2/11 Holanda došla sa penala, dok je Mitar sve postigao iz igre.

- Sledi meč u Norveškoj, imamo vremena da se pripremimo na najbolji način. Što se tiče Holanda, ja ne igram, to morate da pitate igrače kako da ga zaustave (smeh). Moramo da budemo obazrivi i veoma koncentrisani sve vreme. Sigurno ga nećemo markirati, igraćemo zonu, nadam se da ćemo uspeti da ga neutrališemo – poručio je Piksi.

 

Poslednji dueli

02. 06. 2022. LN Srbija - Norveška 0:1
08. 10. 2020. LN Norveška - Srbija 1:2* pp
15. 11. 2006. PRI Srbija - Norveška 1:1
31. 03. 2004. PRI Srbija - Norveška 0:1* NT
18. 06. 2000. EP Norveška - Jugoslavija 0:1

*Srbija je pravni naslednik rezultata Jugoslavije i Srbije i Crne Gore

 

Tabela

 

  1. Norveška  5        3        1        1        7:5    10
  2. Srbija 5        3        1        1        11:5  10
  3. Slovenija   5        1        2        2        5:9    5
  4. Švedska 5        1        0        4        6:10  3

 

*Ako dve selekcije imaju isti broj bodova, o plasmanu dalje odlučuje međusobni skor

(Piše: Vladimir Šoškić; Foto: MN Press)


<

Top ponuda mečeva

Vreme Domaćin Gost
Nedelja
02:05
Ind. Medellin
America de Cali
Nedelja
11:00
Japan
Costa Rica
Nedelja
14:00
Belgium
Morocco
Nedelja
16:00
APOEL
Omonia
Nedelja
17:00
Croatia
Canada