Ljoris se oprostio od Francuske

Francuski golman i dosadašnji kapiten „trikolora“ Igo Ljoris (36) objavio je oproštaj od reprezentacije rekavši da želi da provoditi više vremena sa porodicom.

- Nije lako ovo objaviti, ali posle 14 godina u francuskom dresu, koji sam nosio s velikim zadovoljstvom, s ponosom, dužnošću i osećajem odgovornosti, verujem da sam došao do kraja - rekao je za Lloris u razgovoru za „L'Equipe“.

Ljoris napušta „trikolore“ kao rekorder sa 145 mečeva, a iza njega su Lilian Tiram (142), Tijeri Anri  (123) i Olivije Žiru (120).

- Francuska reprezentacija je spremna da nastavi bez mene. Imao sam sreću sa svojom generacijom da sam obeležio istoriju francuskog fudbala i to mi se ne može oduzeti – dodao je.

Ljoris je na francuskom golu osvojio svetsku tiutulu 2018. u Rusiji, dok je na nedavnom Svetskom prvenstvu u Katru osvojio srebro. Za reprezentaciju je debitovao 2008. godine, a branio je na tri EP (2012, 2016, 2020.) i četiri SP (2010, 2014, 2018, 2022.)

- Dođe trenutak kada morate znati da prepustiti uzde. Uvek sam ponavljao da francuska reprezentacija ne pripada nikome i svi se moramo pobrinuti da bude tako, ja prvi. Mislim da je ekipa spremna za nastavak. Tu je i golman koji je spreman, Manjan iz Milana. Radije odlazim na vrhuncu nego da čekam pad. Postoji i porodični izbor, osećam potrebu da provodim više vremena sa suprugom i decom - dodao je vratar Totenhema.

Francuski selektor Didije Dešan  Didier je naglasio da se Ljoris povlači na vrhuncu i uprkos tome što još uvek ima mesto u nacionalnom timu, ali je pozvao navijače da poštuju njegovu odluku.

- Veliki sluga francuske selekcije odlazi i želeo bih da odam počast njegovoj izuzetnoj karijeri - rekao je Dešan.

- Pored svih rekorda koje su mu njegov talent i profesionalizam omogućili da obori, van bitne uloge koju je odigrao u našim najvećim pobedama... Igo je izvanredan čovek. Bilo mi je zadovoljstvo i čast biti njegov trener. Voleo bih da svi treneri imaju igrače poput njega. Poštujem ga i zahvalan sam mu. Želim mu sreću - poručio je selektor.

Ljoris posljednjih deset godina brani za Totenhem, a prethodno je bio član Liona i Nice.

(Piše: Miloš Topalović; Foto: Beta/AP)


<

Top ponuda mečeva

Vreme Domaćin Gost
Subota
21:00
Man. City
Inter Milan
Subota
21:00
Coritiba
Santos
Nedelja
01:00
Boca Juniors
Lanus
Nedelja
01:30
Atlanta Utd.
D.C. United
Nedelja
04:00
Mexico
Cameroon