TOP 5 najskupljih dolazaka na Emirejts: Zid bez mnogo pukotina

Mnogo su im se svi podsmevali kada su trošili kao besni na pojačanja u napadu, a odbranu prepuštali slučajevima koji bi se i u Superligi Srbije borili za mesto startera. Toliko promašaja je bilo potrebno da Arsenal shvati da je bez dobre odbrane nema šta da traži. Pošto su videli u kom pravcu treba da idu, kupili su u januaru i Jakuba Kivijora, koji je postao peto najskuplje pojačanje kluba kada je reč o defanzivnom delu.

BEN VAJT (58.500.000)

Doveden je u leto 2021. godine kao zamena za Davida Luiza. Defanzivac je nastupao za Brajton, Njuport, Piterboro i Lids. Za reprezentaciju je debitovao u junu te iste godine. Zanimljivo, ovih 58 miliona evra, koliko je plaćen, treći je najskuplji transfer u istoriji kluba. Jedini više plaćeni dolasci na Emirejts bili su NBikolasa Pepea (80 miliona) i Pjera-Emerika Obamejana (63,75). Od dolaska, neizostavan je deo postave Mikela Artete.

ŠKODRAN MUSTAFI (41.000.000)

Najveći promašaj „tobdžija”. Doveden je tada da zakrpi rupe, da podseti na vreme Sola Kembela, a više je podsetio na Oleha Lužnjeg. Šampion sveta sa reprezentacijom Nemačke iz 2014. godine je odigrao za pet godina 151 meč, postigao devet golova, upisao pet asistencija, ali... Nije opravdao ni za sekund ogromnu cifru plaćenu Valensiji. Sada je član Levantea. Od 2017. godine nije bio u sastavu “pancera”.

VILIJAM SALIBA (30.000.000)

Te 2019. godine Arsenal je pobedio Totenhem u trci za njegov potpis. Iskeširao je Sent Etjenu 30 miliona evra, dok je Totenhem najviše dobacio 22, a od toga je četvrtina bila vezana za bonuse. Mnogo patnje je bilo potrebno da bi postao baš pojačanje. Selidbe Sent Etjen, Nica i Olimpik Marselj, a onda sezona 2022/2023. i procvat Francuza. Postao je neizostavan u centralnom delu odbrane.

GABRIJEL MAGALJAEŠ (26.000.000)

Brazilac je možda najbolja kupovina koju je napravio klub sa Emirejtsa. Posebno kada je reč o odbrani. O tome svedoči i nedavno produženje saradnje do0 2027. godine.

Njegove igre od kada nam se pridružio 2020. godine iz Lila su bile veoma dobre. Pozitivan uticaj na naše rezultate je svima bio jasan. Toliko je napredovao na terenu i van njega i svi se radujemo što ćemo biti svedoci kako Gabi nastavlja da napreduje kao važan deo našeg kluba - kazao je nedavno Edu, sportski direktor kluba.

JAKUB KIVIJOR (25.000.000)

Poljak je bio preskup za Milan, koji redovno izvisi za pojačanja. Skrenuo je pažnju igrama na Mundijalu u Kataru, kada je bio među najboljima u reprezentaciji. Njegov kvalitet je prva u TOP 5 liga primetila Specija i kupila ga 2021. za 2,2 miliona evra. Arsenal je morao da plati Italijanima godinu i po dana kasnije 12,5 puta više. Pošto ima samo 22 godine,m nema sumnje da će imati vremena da dokaže kvalitet. Školovan je u omladinskoj školi Anderlehta pa ne bi trebalo da bude mnogo problema prilikom privikavanja na novu sredinu.

(Piše: Vladimir Šoškić; Foto: Beta/AP, Shutter)


<

Top ponuda mečeva

Vreme Domaćin Gost
Nedelja
20:45
Luxembourg
Portugal
Nedelja
20:45
Malta
Italy
Nedelja
20:45
North Ireland
Finland
Nedelja
20:45
Slovakia
Bosnia and Herzegovina
Nedelja
23:00
Nacional de F.
CA River Plate