Milutinović: Mitrović će biti spreman za Norvežane

Najbolji strelac fudbalske reprezentacije Srbije, Aleksandar Mitrović, biće spreman za meč baraža za odlazak na Evropsko prvenstvo protiv Norveške u Oslu.

To je otkrio Andreja Milutinović, novi koordinator za fizičku pripremu i rehabilitaciju igrača srpskog nacionalnog tima.

- Biće spreman. Prve prognoze nisu bile baš optimistične, noga otečena, bilo je strašno videti. U klubu su malo ishitreno donosili neke odluke, govorili o dužini lečenja, rehabilitaciji… Isto veče sam se uključio u direktnu komunikaciju sa klubom i Aleksandrom. I brzo smo sve to „postavili na noge“, a situacija je sada takva da se nalazi na nekih par dana od priključuvanja u ful trenažni ritam. On bi trebalo u petak da se vrati u Englesku posle terapija koje je radio ovde... Biće Aleksandar super - poručio je Milutinović.

Dalje je u razgovoru za sajt Fudbalskog saveza Srbije pričao o ciljevima na novoj funkciji.

- Bio sam član mlade reprezentacije u jednom periodu, onda me put vodio kroz neke klubove u Evropi i koliko god da je to bila moja želja i želja nekog prethodnog rukovodstva da budem deo Fudbalskog saveza, mislim da ja nisam bio ranije dorastao ovakvom sistemu. Sada sa mojim godinama i pogotovo mojim iskustvom mislim da se sve poklopilo, tako da sam potpuno spreman da se psihički posvetim novom zadatku, da to bude moj primaran posao. Ovo je trenutak o kome sam ja i maštao i sanjao, shvatam ga kao krunu svoje karijere.

On ističe da je potpuno posvećen novoj funkciji koju će obavljati.

- Ovde sam veoma kratko, ali imam mnogo razgovora sa ljudima, onima koji su zaposleni u Savezu i ljudima koji su spoljni saradnici Saveza, zaduženi za fizičku pripremu i rehabilitaciju, generalno kompletan medicinski sektor. U ovom trenutku moja primarna želja je da se u narednih dva meseca posvetim „A“ timu kako bi ostvarili želju svih nas i plasirali se na Evropsko prvenstvo. Malo je vremena za neke korenite promene, ali i dovoljno vremena da se stvari postave na mesto koje bi ja želeo. Navešću primere, uvešćemo odmah neke preglede, tipa kako nam igrači dolaze slede kontrola krvi, urina…Neko od njih je igrao u petak, subotu ili nedelju, tako da moramo imati kompletne analize, imaćemo kompletne njihove podatke sa treninga i utakmica iz prethodnih nedelja i samim tim ćemo dočekati okupljanje spremniji nego što je to do sada bilo, u to sam potpuno siguran.

Milutinović ima svoje metode.

- Gađanjem direktno u metu sa odgovorom kroz analizu krvi i urina imaćemo stanje njihovog organizma. Zadatak je na meni da malo probudim svest kod naših ljudi i kroz naučne, pravilne parametre prenesemo informacije do selektora, igrača i budemo jedan medicinski staf koji će njima da bude od velike pomoći. To je što se tiče medicinskog dela, a što se tiče fizičke pripreme o tome možemo mnogo da pričamo, jer postoje mesta koja su potpuno nerazvijena u tom smislu u našoj zemlji a Fudbalski savez kao krovna organizacija mora time da se bavi.

- Moja neka ideja i želja, a uveren sam da ću u tome uspeti, jeste da edukujemo sve ljude iz raznih delova Srbije, kako bi na odgovarajući način razvijali decu na pravilan način a ne da nam se događa da dolaze igrači od 17 ili 18 godina i onda čujemo, nije razvio ovo ili ono zato što se negde tako radilo… Moramo da postavimo sistem i dobijemo sliku svih igrača koji prolaze kroz reprezentativne selekcije, sve do „A“ tima. Uglavnom, mnogo je stvari, mnogo ideja... - objasnio je Milutinović.

(Foto: MN Press)


<

Top ponuda mečeva

Vreme Domaćin Gost
Nedelja
08:00
Central Coast M
Sydney
Nedelja
12:00
Osasuna
Granada
Nedelja
12:15
Utrecht
Twente
Nedelja
12:30
Genoa
Lazio
Nedelja
14:00
Alaves
Ath. Bilbao