Bertomeu: Zvezda i Partizan u Evroligi? Moguće je, ali...

Prvi čovek Evrolige Đordi Bertomeu održao je konferenciju za medije u Beogradu i tom prilikom, između ostalog, tema je bila višegodišnja licenca za Crvenu zvezdu i Partizan.

- Ova regija je za nas veoma važna. Mogućnost da producira talente je unikatna u Evropi. Zbog toga je za nas važno da fokus bude na ovoj regiji. Činjenica da želimo da dođemo u situaciju gde su svi timovi u Evroligi sa istim statusom, a to je da to bude prioritet. Zato u naredne dve-tri godine želimo da se pridružimo makar pet ili sedam klubova, u zavisnosti od konačnog broja klubova, da svi budu u istom statusu kao 13 klubova koji su vlasnici. To je ideja koju moramo da implementiramo. Da probamo da identifikujemo prave kandidate na tržištu koje može da pomogne rastu košarke i lige. Beograd je naravno jedan od tih planova, imamo dva tima ovde, Partizan i Crvenu zvezdu. Nije nemoguće da imamo dva tima iz Beograda. Ne kažem da je lako. Nemamo mnogo tržišta sa dva tima. Ako spomenemo Nemačku, tu su Berlin i Minhen. Gledamo kako možemo da utičemo na rast tržišta. Beograd je u fokusu - rekao je Bertomeu.

Na pitanje da li će ABA liga imati sigurno mesto, Bertomeu je rekao:

- Specijalne pozivnice se dodeljuju timu koji ima perspektivu iz ugla lige. Nije to uvek kompatibilno sa rankingom jedne lige, u ovom slučaju ABA lige. Ako je pitanje da li će dva tima iz ABA lige igrati u Evroligi biti sledeće sezone - da, moguće je. Šampion ABA lige će igrati u Evroligi sledeće sezone, ali ne postoji garancija za drugoplasirani tim, odnosno finalistu.

Da li će se finansijski sistem Evrolige menjati?

- U sistemu smo u kojem su pravila lošija u odnosu na tržište. Problem je kada neko troši više nego što može da potroši. Mi pokušavamo da izbalansiramo troškove i prihode, to je svrha. Nebalansirani budžeti između klubova postoje svuda, ali jasan je naš cilj i moramo to da uvedemo. Ne želimo da utičemo na pojedinačne ugovore, već da povežemo prihode i troškove. Nema limita za plaćanje igrača, samo morate da imate novac za to. Morate da uzmete u obzir da to ne može da se desi preko noći, moramo da radimo na tome, već imamo predlog, videćemo šta klubovi kaže, čeka nas onda tranzicija pre uvođenja. Ovo nije ništa novo, i pre nekoliko godina smo imali sličan period tranzicije.

Evroligu čeka važna odluka vezana za ruske klubove.

- Posle F4 spremamo sledeću sezonu, pravila i propise, plan je do kraja juna, ali u ovom slučaju će morati da se uradi što pre to bolje. Može da se desi da su nam potrebna dva kluba i oni moraju da budu spremni, ali ne mogu da kažem sada.

CSKA Moskva je vrlo važan faktor u celoj priči i čini se da će oni preživeti seču.

- CSKA će ostati jedan od deoničara, ali sve zavisi od klubova. Imamo problem sa ugovorom koji ne može da bude ispunjen, ne postoji mogućnost da CSKA prestane da bude deoničar, ali ruskim klubovima je zabranjeno takmičenje dok se ceo sistem vrati u normalu. Kada će se to desiti ne zna se, ali realno da oni ne budu deo naredne sezone u ovom trenutku.

(Foto: MN Press)


<

Top ponuda mečeva

Vreme Domaćin Gost
Ponedeljak
18:00
Ranheim
KFUM
Ponedeljak
19:00
Kalmar FF
IFK Varnamo
Ponedeljak
19:00
Malmo FF
Helsingborgs IF
Ponedeljak
20:30
Patronato
Independiente
Ponedeljak
23:00
Sp. Ameliano
Guairena