Na novom početku: Budućnost se okrenula mladim igračima

Nova sezona, novi početak. Od jedinog osvajanja Jadranske lige 2018. godine, Budućnost pokušava da pronađe način kako da ponovi uspeh iz čuvene sezone, u kojoj su vratili Evroligu u Podgoricu prvi put od osamostaljenja Crne Gore.

Smatrali su kako će se povratkom Aleksandra Džikića, čoveka koji ih je upravo vodio do istorijskog uspeha, vratiti i uspeh među „đetiće”, ali je 2-1 u polufinalnoj seriji ABA protiv Partizana bio maksimum. Sada je odluka da se pravi kompletan rez i da se u nove izazove uđe sa novim kadrom, kako na klupi, tako i na terenu.

Nakon dve godine rada u Megi, Vlada Jovanović postao je trener Budućnosti. Čačanin je još pre više od decenije bio šef stručnog štaba Partizana u Evroligi. Posle toga je radio u Donjecku, Igokei, mlađim reprezentativnim selekcijama, u Kini i Lokomotivi Kubanj, sve dok se nije pronašao u Megi, gde je sa svog imena „sprao” epitet trenera koji ne zna da radi sa mladima. Ne samo što je dostojno nasledio Dejana Milojevića i održao nivo kluba karakterističan po forsiranju klinaca, već je u prvoj od svoje dve sezone umalo „ugurao” Megu u plej-of ABA, koji je tada još uvek imao samo četiri učesnika. Sada je došao red za nove izazove i rad u sredini u kojoj pritisak rezultata postoji.

Rez u Podgorici najbolje se oslikava na osnovu spiska onih koji više neće nositi dres „đetića”, poput dugogodišnjeg beka Džastina Kobsa, ili klupskih uzdanica dvojice Nikolića i Filipa Barovića. Nema više ni atraktivnih stranaca, poput Kendrika Perija ili Vilija Rida (rano završio sezonu zbog povrede), ali ni Silija i Talorisa. Vladimir Micov, koji je lane imao važnu ulogu, odlučio je da završi karijeru.

U Budućnost je iz Studentskog centra prekomandovan Kenan Kamenjaš, jedan od najperspektivnijih centara regiona, koji je prošle sezone nagrađen mestom u idealnoj petorci regularnog dela ABA. Zajedno sa njim, centarski tandem će činiti Alfa Kaba, doskorašnji član Gazijantepa, povratnik na Jadran, bivši igrač Mege. Putem Kamenjaša, iz SC Derbija u Budućnost, pošao je i Aleksa Ilić, dugogodišnji igrač Budućnosti, momak iz šampionske generacije 2017/18. dok je iz Mornara angažovan Aleksandar Lazić.

Novi bekovski tandem čine Trej Bel-Hajns iz Rio Breogane i Fil But iz Ostendea, dok je pozicija krila ojačana dolaskom Kamerona Rejnoldsa iz Trenta. Poslednji dosadašnji potpis je Eron Vajt, bivša četvorka Crvene zvezde, koja je zbog preloma ruke u pripremnom periodu propustio veći deo sezone, a potom i u dobroj meri oscilirao kad je reč o formi.

Dolazak osmorice novajlija dovoljno govori o nameri najtrofejnijeg kluba Crne Gore da napravi reset u odnosu na prošlu sezonu, u kojoj rezultatske ambicije nisu opravdane. U ekipi je ostalo svega petorica starosedelaca – Sudad Šehović, Petar Popović, Edin Atić, Marko Jagodić-Kuridža i Igor Drobnjak.

Rezime – Budućnost ulazi u novu sezonu sa novim trenerom i novim timom, a pred klubom je da odredi da li i novim ambicijama. Tim je napustilo nekoliko važnih igrača, sa evroligaškim pedigreom, što se za pojačanja (izuzev Vajta) ne može reći. Nekoliko mladih igrača je dobilo prostor u timu, što je dugoročno isplativo, ali je moguće da će Podgoričani morati da plate cenu takve odluke. Na ljudima koji vode klub je da procene žele li rezultat odmah ili prave osnovu za neku od narednih sezona, ali plasman među četiri za „ponos Crne Gore” ne bi smeo da se dovodi u pitanje.

 

PRELAZNI ROK

Došli: Kenan Kamenjaš, Kameron Rejnolds, Fil Bu, Trej Bel-Hajns, Aleksa Ilić, Aleksandar Lazić, Alfa Kaba, Eron Vajt

Otišli: Kendrik Peri, Filip Barović, Vladimir Micov (penzija), Džastin Kobs, Vili Rid, Denis Džerom Sili, Donatas Tarolis, Danilo Nikolić , Zoran Nikolić

 

TITULA

2018.

 

TIM

Kameron Rejnolds       201   07. 02. 1995.      SAD

Tre Bel-Hajns      188   05. 09. 1995.      CAN

Suad Šehović       197   19. 02. 1987.      MNE

Edin Atić    201   19. 01. 1997.      BiH

Fil But         190   31. 12. 1995.      SAD

Alfa Kaba   206   29. 01. 1996.      FRA

Aleksandar Lazić          203   10. 06. 1996.      BiH

Eron Vajt    206   10. 09. 1992.      SAD

Aleksa Ilić  203   17. 09. 1996.      MNE

Marko Jagodić Kuridža         205   15. 05. 1987.      SRB

Igor Drobnjak     188   21. 04. 2000.      MNE

Petar Popović               195   13. 09. 1996.      MNE

Kenan Kamenjaš                    207   17. 01. 2000.      BiH

(Piše: Vladan Tegeltija; Foto: MN Press)


<

Top ponuda mečeva

Vreme Domaćin Gost
Nedelja
02:05
Ind. Medellin
America de Cali
Nedelja
11:00
Japan
Costa Rica
Nedelja
14:00
Belgium
Morocco
Nedelja
16:00
APOEL
Omonia
Nedelja
17:00
Croatia
Canada