Sve za titulu: Partizan želi povratak na tron

Kao najuspešniji klub regiona sa šest ABA prstenova, Partizan će imati priliku da nakon čitave decenije prekine post bez trofeja koji traje još od fajnal-fora u Laktašima 2013. godine. Naredne sezone, koja se završila čuvenom trojkom Nolana Smita sa polovine terena prepune Arene, crno-beli su ostali bez Evrolige, u koju se vraćaju kroz specijalnu pozivnicu upravo ovog leta! Ostaje nejasno da li im je za opstanak u najjačem klupskom takmičenju Evrope dovoljan plej-of istog, ili je jedini put kroz ABA ligu, u kojoj im neće nedostajati motivacije, naročito nakon tesnog poraza u prošlogodišnjoj neizvesnoj završnici.

U odnosu na lani, kada je čitav klub bio tek na početku novog ambicioznog projekta, najveća prednost Partizana bi ove sezone trebalo da bude upravo kontinuitet, kako na klupi, tako i na terenu. Zadržao je nosioice Kevina Pantera i Zeka Ledeja, a doselektirao samo četvoricu novajlija (doduše, sve iz Evrolige). S druge strane, ozbiljan problem već od prvog kola predstavljaju povrede i duge pauze Alekse Avramovića i Alena Smailagića, odnosno, nešto kraća Dantea Egzuma.

U odsustvu Australijanca, crno-beli „na kecu” mogu da računaju samo na mladog Jama Madara. Imao je zapaženu rolu u dresu Izraela na Evropskom prvenstvu, ali nije imao mnogo vremena za adaptaciju, kao ni Janis Papaetrou. Rotaciju spolja dodatno smanjuje povreda Gregora Glasa, zarađena takođe iz reprezentativnih obaveza, uz pitanje ima li prostora za klince Đorđija Jovanovića i Mihajla Petrovića, koji su leto proveli priključeni prvom timu. Povratnik Danilo Anđušić planiran je da proširi šuterski potencijal ekipe, kao i da rastereti Pantera, ali ostaje da se vidi kome od njih dvojice će pre pripasti uloga prinudnog pleja.

Uz Danila, od novajlija je kompletne pripreme prošao još samo Džejms Naneli. Željku poznato krilo iz Fenera, koje bi (zajedno sa Papapetrouom) trebalo da otvori mogućnost za „small-ball”, uigravan još prošlog leta, ali nesproveden u delo u potpunosti sa Kurucom, Zagorcem i Dangubićem. Njima trojici nisu produženi ugovori (kao ni Dalasu Muru), za razliku od Matijasa Lesora, koji će dobiti novu šansu da se dokaže na evroligaškom nivou pošto je prošle sezone otpao u Makabiju, pre nego što se priključio Partizanu. Balša Koprivica je klinac  za kog se mnogi slažu da je pokazao najveći napredak u radu sa Obradovićem, ali kvalitet u velikim mečevima tek treba da dokaže.

Neki su požurili da dovođenje četvorice iskusnijih igrača okarakterišu kao odustajanje Partizana od koncepta razvoja mladih igrača, ignorišući činjenicu da crno-beli još uvek imaju prosečno najmlađi tim u Evroligi! Zanemaruje se i da je selektirana baza mladih od prošlog leta ostala na okupu, od Madara i Glasa spolja, preko Trifunovića, koji ulazi u četvrtu seniorsku sezonu u crno-belom dresu, sve do Smailagića, Koprivice i Tristana Vukčevića, koji je tokom pripremnog perioda najavio kako bi mogao da ima znatno važniju ulogu. Već su pomenuti Petrović i Jovanović, priključeni iz banovačkog Dunava, dok se Dušan Miletić nakon sporazumnog raskida otisnuo u Đironu.

Kada se crta podvuče, Partizan nije puno menjao, ali bi već u prvom delu sezone mogao da plati ceh povreda i nekompletnih priprema usled reprezentativnih obaveza, naročito u momentu kada se treba adaptirati na Evroligu, kao daleko zahtevniji nivo takmičenja. Nema sumnje da je sa klupe predvođen najboljim mogućim trenerom, ali da bi se kockice poklopile, potrebno je strpljenja i poverenja u započet projekat, u kom su greške sagledane i ispravljene. Partizan će imati vetar u leđa sa tribina (oboren rekord Evrolige po broju sezonskih ulaznica), lidera uz teren, jednog ili više njih na parketu, a ostalo je i da pronađe onog van njega, u svlačionici, koji će ekipi dati identitet, stvoriti i održati hemiju, uklopiti novajlije, a iz starosedelaca izvući maksimum.

Prelazni rok

Došli: Dante Egzum, Danilo Anđušić, Džejms Naneli, Janis Papapetrou

Otišli: Dalas Mur, Rodions Kuruc, Rade Zagorac, Nemanja Dangubić, Dušan Miletić

 

TITULE

2007, 2008, 2009, 2010, 2011, 2013.

 

TIM

Danilo Anđušić   195   22. 04. 1991.      SRB

Dante Egzum      198   13. 07. 1995.      AUS

Džejms Naneli    201   14. 07. 1990.      SAD

Kevin Panter       192   25. 06. 1993.      SAD

Tristan Vukčević 209   11. 03. 2003.      SRB

Zek Ledej   202   30. 05. 1994.      SAD

Aleksa Avramović        192   25. 10. 1994.      SRB

Balša Koprivica   215   01. 05. 2000.      SRB

Alen Smailagić    208   18. 08. 2000.      SRB

Gregor Glas         192   29. 04. 2001.      SLO

Matijas Lesor      206   29. 09. 1995.      FRA

Uroš Trifunović   199   05. 12. 2000.      SRB

Jam Madar          190   21. 12. 2000.      ISR
*Ime, visina, datum rođenja, nacionalnost

(Piše: Vladan Tegeltija; Foto: MN Press)


<

Top ponuda mečeva

Vreme Domaćin Gost
Nedelja
02:05
Ind. Medellin
America de Cali
Nedelja
11:00
Japan
Costa Rica
Nedelja
14:00
Belgium
Morocco
Nedelja
16:00
APOEL
Omonia
Nedelja
17:00
Croatia
Canada